Atelierroute de Beetse Ter Borg

Zwaantje Weishaupt-van der Heide

Zwaantje Weishaupt- van der Heide (1956) is beeldend kunstenaar/illustrator, en woont en werkt op de voormalige enclave van het Middeleeuwse Kruisherenklooster in Ter Apel. Zij volgde een korte opleiding aan de DEVA vakschool in Almelo en de hier opgedane basiskennis van compositie, kleur en perspectief heeft zij door zelfstudie verder ontwikkeld tot haar huidige niveau. Voornaamste inspiratiebronnen zijn oude doorleefde gebouwen en de natuur, met name het landschap van Westerwolde.

Haar specialiteit is het maken van kleine verfijnde pentekeningen. Deze manier van werken is ontstaan vanuit de beperkte mogelijkheden van de stencilmachine uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Om toch nuances aan te brengen in haar illustraties voor krantjes en affiches is ze begonnen haar tekeningen op te bouwen uit stippen. Een techniek die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot haar huidige werk, waarin het spel tussen licht en donker centraal staat. Na verloop van tijd ontstond er toch de behoefte aan iets nieuws en was de tijd rijp om ook eens de wereld van kleur te verkennen. Dit heeft geresulteerd in een aantal landschapjes in pastel en aquarel, met dezelfde sfeer als haar tekeningen in zwart-wit.

Ze heeft de laatste jaren geëxposeerd op diverse plaatsen in binnen- en buitenland, openbare gebouwen en galerieën. Verder heeft ze veel in opdracht gewerkt van instanties en particulieren voor zowel drukwerk als unica.

Zwaantje Weishaupt is aangesloten bij  ‘Kunstkring Westerwolde’.

www.roggelelie.nl